Winterbandentests 2015

bureauvdo

De grote winnaars van de jaarlijkse ANWB winterbandentest 2015 zijn Goodyear en Continental. De test levert ditmaal nauwelijks verliezers op, maar brengt wel de tekortkomingen van het Europese bandenlabel aan het licht.
Afgelopen winter testte ANWB 35 banden van 26 merken in twee verschillende maten. De bandenmaat 165/70 R 14 T (die we voornamelijk onder stadsauto’s aantreffen) en het formaat 205/55 R 16 H, waar auto’s uit het C- en D-segment op zijn geschoeid. Daarbij moet je denken aan uiteenlopende modellen als de Citroën C4 Cactus, Volkswagen Golf en Opel Zafira.
Alle winterbanden werden getest op sneeuw, ijs, nat en droog wegdek. Daarnaast beoordeelden we het geluidsniveau, brandstofverbruik en de slijtvastheid. Grote winnaars zijn de banden van Goodyear en Continental: die fabrikanten behaalden in beide categorieën een hoge score.

Weinig slechte banden
In de bandenmaat voor kleine auto’s scoren drie banden slecht; bij het formaat voor grotere auto’s is dat er slechts eentje.

Bandenlabel
In een regenachtig land als het onze zijn de scores op nat wegdek uitermate belangrijk. Vandaar dat er alleen banden aan de ANWB winterbandentest mogen meedoen die minimaal een C scoren op het Europese bandenlabel. Dit label wordt op basis van vastgelegde criteria door de fabrikanten zelf aan banden toegekend. Het EU bandenlabel informeert de consument over het brandstofverbruik, de remweg op nat wegdek en de geluidsproductie (buiten de auto!) van een band. Net als het energielabel op een auto of keukenapparaat kun je op die manier heel eenvoudig verschillende merken met elkaar vergelijken.

Op basis van onze uitkomsten moeten we echter concluderen dat het bandenlabel als informatiebron tekort schiet. Banden die bij onze test door de mand vallen, beschikken over een positief EU label. Neem de eerder aangehaalde Avon: die heeft een B-label, terwijl de Continental WinterContact TS 850 een C-label krijgt opgeplakt. Met een 13 meter kortere remweg! Op basis van alleen het EU bandenlabel kun je dus niet zeker zijn dat je een goede band hebt gekocht.

Aquaplaning
Een laatste opvallende uitkomst van deze editie van de winterbandentest is de goede score op het gebied van aquaplaning. Verheugend en bij winterbanden extra belangrijk, omdat dergelijke positieve eigenschappen ook bepalen hoe er wordt omgegaan met de natte sneeuwpap die op wegen ontstaat nadat er gestrooid is.

Winterbandentest ANWB
ANWB heeft dit jaar winterbanden getest in de maten 175/65 R 14T en 195/65 R 15T.

Testresultaten winterbanden 165/70R14 T
Merk Beoordeling
1. Goodyear UltraGrip 9 ****
2. Michelin Alpin A4 ****
3. Dunlop Winterresponse 2 ****
4. Fulda Kristall Montero 3 ***
5. Continental WInterContact TS850 ***

Testresultaten winterbanden 205/55R16 T
Merk Beoordeling
1. Continental WinterContact TS850 ****
2 .Yokohama W.drive V905 ****
3. Goodyear UltraGrip 9 ****
4. Nokian WR D3 ***
5. Bridgestone Blizzak LM001 ***

Waarom winterbanden?
Winterbanden presteren niet alleen beter bij sneeuw en ijs, maar ook al bij temperaturen beneden de 7 graden en bij regen. En wist je dat de remweg bij 50 Km/uur op een besneeuwd wegdek bijna 30 meter korter is bij winterbanden, ten opzichte van zomerbanden? Lees er HIER alles over.